Z MOTYKĄ NA BULWY

"Bulwa to hopt” /kartofel jest podstawową sprawą/ - pisał na pocz. XX w. założyciel naszego muzeum Izydor Gulgowski. Ziemniak (łac. Solanum tuberosum) zadomowił się w pomorskim krajobrazie i jadłospisie w. XIX wieku i szybko stał się oprócz zbóż, nabiału, ryb i niewielkiej ilości mięsa, głównym składnikiem pożywienia mieszkańców wsi.
W trzeci weekend września, w godz. od 9:00 do 16:00, zapraszamy na:

🥔 wykopki, orka i bronowanie zagonów (przy chałupie z Nowego Barkoczyna nr 32)

🥔 prezentacje i degustacja potraw z ziemniaka i topinambur

🥔 pokaz pracy lokomobili parowe

🥔 młócenie i „przewiewanie” zboż

🥔 wyplatanie koszy z korzenia sosn

🥔 gręplowanie i przędzenie wełn

🥔 stoiska z produktami pochodzenia naturalnego i rękodziełem artystycznym